Koivu lattialauta on skandinaaviseen sisustukseen sopiva valinta

17 March 2021
 Kategoriat: , Blog

jaa  

Tervetuloa sisustuksesta kertovan blogini pariin! Tämänkertaisessa kirjoituksessani pohdin erilaisia lattiamateriaaleja ja sitä, minkälaisen ilmeen ne tuovat huoneeseen. Esimerkiksi vaalea koivu lattialauta tuo aivan erilaisen tunnelman kuin vaikkapa betonista tehty tai jokin tummemman värinen vaihtoehto. Lattia on usein aliarvostettu, mutta sisustuksen kannalta hyvin oleellinen osa huonetta. Juuri tämän vuoksi haluan kiinnittää huomiosi tähän aiheeseen.

Mieti, millaisia vaatimuksia lattialle on asetettu

Lattiamateriaalia valitessa ensisijainen kriteeri on usein sen kestävyys. Joissakin tiloissa, kuten kosteissa tiloissa, keittiössä ja eteisessä, on lattialle asetettu erityisvaatimuksia sen suhteen mitä sen tulisi kestää. Jatkuva ulkokengillä käveleminen, ulkoa tuleva hiekka ja kosteus aiheuttavat esimerkiksi puiselle lattialle nopeasti vahinkoa, vaikkakin erilaisilla pintakäsittelyillä on mahdollista lisätä sen kestävyyttä.

Näihin tiloihin valitsisin itse laattalattian, sillä kiviset ja laatat kestävät hyvin juuri näitä rasituksia. Lisäksi laatoissa riittää valinnan varaa ulkonäön suhteen ja laatoitettu lattia on parhaimmillaan todella tyylikäs.

Puu on klassinen valinta

Muualle huoneistoon on laudoista tehty puulattia kuitenkin oma valintani numero yksi. Pidän siitä, että puu tuo luonnon kotiin, se on jalan alla aina melko lämmin ja muutenkin antaa kotiin kotoisan tunnelman. Puinen lattia ikääntyy kauniisti ja sen uudistaminen on myös mahdollista, mikä lisää sen pitkää ikää.

Puinen lattia on ikiaikainen klassikko, joka ei koskaan mene pois muodista. Puulattia on kestävä, ekologinen ja kaunis vaihtoehto, josta niin ikään löytyy paljon valinnanvaraa sen mukaan, minkälaisen laudan materiaaliksi valitsee. Itse olen vaalean skandinaavisen tyylin ystävä ja sen vuoksi valintani onkin koivu lattialauta. Koivu on hyvin vaalea materiaali, joka sopii erinomaisesti tuomaan raikkautta ja valoa tilaan. Lattialautoja valmistaa esimerkiksi Parkanon Listatehdas Oy.

Monet tykkäävät puulattian selkeästi näyttävän puulta ja siihen sopivat parhaiten hieman tummemmat ja puun syyt tarkemmin näyttävät materiaalit. Esimerkiksi tammi lattialauta on hyvä esimerkki hyvin klassisesta puulajista.

Huolellinen toteutus takaa kauniin ja kestävän lopputuloksen

Valitsit sitten puisen lattia tai minkä tahansa muun materiaalin, kannustan hankkimaan laadukkaat materiaalit ja osaavan henkilön lattiaa asentamaan. Kuten sanottu, on se hyvin suuri osa asunnon ulkonäköä, johon kyllä kannattaa panostaa.