Porcellanato on kestävä ja monipuolinen laatta

25 October 2022
 Kategoriat: Home & Garden, Blog

jaa  

Laatoituksessa on paljon erilaisia työvaiheita, jotka täytyy ottaa huomioon, että laatoituksesta tulee sellainen, kuin on suunniteltu. Erilaisilla laatoilla on erilaisia ominaisuuksia ja se vaikuttaa niiden sopivuuteen eri pinnoille ja tiloihin. Jos pesutilojen tai terassin laatoitus on ajankohtainen aihe sinulle, lue lisää tämänkertaisesta kirjoituksesta siitä, mitä laattojen ominaisuuksia kannattaa laatoittaessa ottaa huomioon.

Laatan käyttöominaisuuksiin vaikuttaa siihen käytetty materiaali sekä polttotapa

On olemassa erilaisista materiaaleista eri tavoilla valmistettuja laattoja ja se vaikuttaa niiden käyttöominaisuuksiin. Keraamisten laattojen valmistusaineita ovat savi, kvartsi ja maasälpä sekä lisäksi niihin voidaan lisätä lisäaineita ominaisuuksien parantamiseksi. Lisäaineita, joita laatoissa voidaan käyttää, ovat talkki, wollastoniitti, kalsiitti ja dolomiitti. Erilaisilla raaka-aine yhdistelmillä, seossuhteilla ja polttotavoilla, laatoille saadaan erilaisia ominaisuuksia. Laatat jaetaan niiden valmistustavan mukaan tyyppeihin A, B. C. A tyyppi on märkäpuristelaatat, tyyppi B on kuivapuristelaatat ja ryhmä C muilla menetelmillä valmistetut laatat.

Erilaisia keraamisia ja niiden ominaisuuksia

Keraamisia laattoja ovat kaakelit, klinkkerit ja porcellanato.

Kaakelit ja niiden ominaisuudet: Kaakelit soveltuvat käytettäväksi seinille ja niitä voi käyttää vain sisätiloissa. Kaakelit poltetaan alle 1000 °C lämpötilassa, kerran tai kaksi kertaa. Kaakelit ovat aina lasitettuja laattoja ja ne ovat huokoisia, joka johtuu niiden alhaisesta polttolämpötilasta. Koska kaakelit ovat huokoisia, ne eivät sovellu tiloihin, joissa on suuri kosteus, eivätkä ne kestä suurta märkärasitusta, kuten esimerkiksi uimahallit. Erilaisissa kodin märkätiloissa, kuten wc-tiloissa tai keittiön välitilassa kaakelit ovat kuitenkin suosittu vaihtoehto.

Klinkkerit ja niiden ominaisuudet: Klinkkerit ovat lattialaattoja ja ne valmistetaan kuivapuristamalla. Klinkkerit voivat olla lasitettuja tai lasittamattomia ja niitä saa erilaisilla lasitteilla, kiillotettuina, mattapintaisina tai pinnaltaan muotoiltuna. Klinkkerilaattoja on saatavilla ominaisuuksiltaan erilaisina ja riippuen niiden vedenimukyvystä, voidaan niitä käyttää myös ulkona. Klinkkerit soveltuvat sekä lattian että seinien pintamateriaaliksi.

Porellanatolaatat ja niiden ominaisuudet: Porcellanato on myös kuivapuristelaatta. Porcellanatolaatat ovat sintraantuneita ja tiiviitä laattoja, jotka poltetaan 1200 - 1300°C:n lämpötilassa. Laatoilla on pieni vedenimukyky, joten ne ovat myös pakkasenkestäviä ja niille ei ole käyttörajoituksia. Porcellanatolaattoja saa eripaksuisina, lasitettuina, lasittamattomina ja erilaisilla pintavaihtoehdoilla. Tutustu enemmän laattoihin esimerkiksi täällä: Vehoniemen Laattamyymälä.